3 Mart Beşevler Anaokulu olarak, çocuğa özel hazırlanmış bir çevrede, çocuğun kişiliğini oluşturması için özgürlük tanıyan, kişiliğinin gelişim sürecini destekleyen, çocuğun kendi sınırları içerisinde bireyselleşmesi ve sosyalleşmesini ciddiye alan, bireye özgü adil bir eğitim anlayışına sahibiz.
Doğal ortamında, zenginleştirilmiş somut materyaller ile gerçekleştirilen eğitim sistemimizde çocuk öğrenme sürecinin öznesidir. Çocukların aktif katılımına alan açan, akademik bilgi öğretisinin yanı sıra toplumsal yaşam becerilerine de odaklanan ve çocuk haklarını gözeten eklektik bir yaklaşıma sahibiz.
Çocuklarımız, çember saatlerinde gruba dahil olup, 3-6 yaş akran öğrenimini deneyimler. Eğlenceli aktivitelere katılarak lider ve izleyici olup, birlikte faaliyet yürütüp, kendini ifade ederek, özdenetim becerisini geliştirme fırsatı bulur.
Okulumuzda çocukların gelişim düzeylerini, ihtiyaçlarını ve içinde bulunduğumuz çevre özelliklerini temel alan, farklı program ve yaklaşımlar uygulanmaktadır. Bunlar;
Montessori Eğitim Yaklaşımı;
Montessori eğitim programı temeli bireysel eğitime dayanan Maria Montessori tarafından geliştirilmiş olan bir eğitim modelidir. Montessori her çocuğun, kendine özgü bir gelişime sahip ve bireysel bir kişilik olduğunu, kendi kapasitesi doğrultusunda öğrenebileceğini savunur. Montessori bilgiyi ezberden kurtarıp, her yaşta çocuğun anlayabileceği bir düzeyde somutlaştırmış ve bunu bütünlük içinde aktaracak bir yöntem ve materyaller dizisi geliştirmiştir. Montessori eğitiminin temeli çocuğa bağımsız olmayı sağlayarak, öğrenme ve gelişimini destekleyen en uygun çevreyi hazırlamaktadır. Montessori eğitimi çocukların toplumsal ve duyusal gelişimlerini destekleyerek gelecek yaşamlarında başkalarına, çevrelerine, kendilerine saygı duyan, sorumluluk sahibi, toplumla uyum içinde yaşamlarını sürdüren bireyler olmalarına katkı sağlamaktadır.
Okulumuzda uygulanan eğitim sistemi, Montessori metodunu temel almaktadır.
Waldorf Eğitim Yaklaşımı;
Waldorf eğitim modeli çocuğu merkeze alan bir felsefeye işaret eder. Bu bağlamda eğlenceli bir şekilde yaratıcılığı desteklenen çocuğun öz güven duygusu artar. Waldorf felsefesi bütün bireyleri aynı şart ve koşullarda kabul eder. Bu, çocukların birbiriyle yarışa girmesini engelleyen önemli bir yaklaşım olarak kabul edilmektedir. Doğanın bir parçası olduğu kabul edilen çocuklar için sadece kapalı değil açık alanlarda da Waldorf etkinlikleri düzenlenir. Bu etkinlikler çocukta gelişen duygu ve düşünceler doğrultusunda ilerler.
Okulumuzda koridor oyun alanları ve bahçe oyun alanları waldorf eğitim yaklaşımından esinlenerek planlanmıştır.
Reggio Emilia Eğitim Yaklaşımı;
Reggio Emilia felsefesi, çocukların öğrenme sürecinde aktif bir rol oynamalarına ve kendi öğrenme yollarını keşfetmelerine olanak tanıyan bir eğitim yaklaşımıdır. Bu yaklaşım, çocukların duygusal, sosyal ve entelektüel gelişimlerini destekler ve ailelerin de öğrenme sürecine dahil olmalarını sağlar.